Τρίτη 3 Μαρτίου 2015

Οι «Τρεις Ιεράρχες»: το Εκκλησάκι του Πανεπιστημίου μας

Δεν μπορεί να μην το έχετε προσέξει. Στην καρδιά της Πανεπιστημιούπολης, μπροστά από τη φοιτητική εστία, και δίπλα από την Πρυτανεία βρίσκεται το Εκκλησάκι του Πανεπιστημίου. Είναι ένας μικρός Ναός αφιερωμένος στους «Τρεις Ιεράρχες», τους προστάτες των Γραμμάτων. Ο Ναός είναι ιδιαίτερα γραφικός, κόσμημα για την Πανεπιστημιούπολη, όμως το κυριότερο έχει εξελιχθεί, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια σε ένα πόλο ανάπτυξης μιας πολύ ζωντανής κοινότητας, καθώς και σε χώρο πνευματικής γαλήνης, ανάπτυξης προσωπικών σχέσεων και κοινωνικής αλληλεγγύης.


Η ιστορία του είναι αρκετά μακριά. Η ιδέα ξεκίνησε στο τέλος της δεκαετίας του 70 από φοιτητές και πανεπιστημιακούς με τη συγκέντρωση εκατοντάδων υπογραφών. Τελικά υλοποιήθηκε από τη δωρεά της αείμνηστης κ Σταυρούλας Τούλα, μεγάλης ευεργέτιδας του Πανεπιστημίου, πολύ γνωστής για το φιλανθρωπικό της έργο στην κοινωνία της Πάτρας και όχι μόνο.

Η αρχιτεκτονική του Ναού σύμφωνα με τη Σύγκλητο « πρέπει να αναδεικνύει τη διαχρονικότητα της Ορθοδόξου Εκκλησίας και να δίνει ευχερέστατα στον ξένο επισκέπτη το ύφος της Ορθοδόξου Θρησκείας». Ο τύπος του βυζαντινού ρυθμού (σταυροειδής μετά τρούλου) επιλέχθηκε ως ο πλέον πρόσφορος για τον ελεύθερο χώρο στον οποίο χωροθετήθηκε. Η ποικιλία της κάτοψης με τις καμπύλες του τρούλου και τα τοξωτά ανοίγματα προκαλούν αντίθεση με τους ορθογώνιους όγκους των γύρω πανεπιστημιακών κτηρίων. Όμως και το εσωτερικό του Ναού έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον. Ο επισκέπτης εντυπωσιάζεται από το ξυλόγλυπτο γιαννιώτικο τέμπλο αλλά κυρίως από την αγιογράφησή του, που ολοκληρώθηκε πρόσφατα χάρη σε πολλές δωρεές των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας. Ο τρούλος δίνει την εντύπωση ότι είναι ένα κομμάτι του ουρανού που κρέμεται στη γη. Η βυζαντινή αγιογραφία, η τέχνη του απέριττου και του πνευματικοποιημένου Κόσμου, καθαρά ιμπρεσιονιστική, εκφράζει όχι τη φυσική κατάσταση των προσώπων αλλά τη χαρμολύπη που τα διαπερνά.

Το όλον του Ναυδρίου σέβεται όχι μόνο τη θρησκευτική διαφορετικότητα αρκετών μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας (πολλοί αλλοδαποί ετερόθρησκοι φοιτητές βοηθήθηκαν από το Ναό) αλλά συγχρόνως εξυπηρετεί και τις Λειτουργικές ανάγκες της πλειονότητας που είναι χριστιανοί ορθόδοξοι.

Ακόμη ο Ναός επιτελεί ένα πλούσιο έργο κοινωνικής αλληλεγγύης. Το έργο αυτό απευθύνεται κυρίως στους φοιτητές, οι οποίοι εκτός από τις βιοποριστικές ανάγκες τους μπορούν να βρουν στήριξη και στις πνευματικές αναζητήσεις τους. Κάθε Τρίτη απόγευμα στις 19.30 γίνονται φοιτητικές συναντήσεις με ελεύθερα θέματα και συντονιστή τον Ιερέα του Ναού πατέρα Πέτρο Μποζίνη, με πτυχίο Φυσικού και διδακτορικό στη Θεολογία.

Ο πανεπιστημιακός Ναός είναι ανοικτός καθημερινά (10.30-14.30) ενώ κάθε Κυριακή και τις μεγάλες γιορτές τελείται Θεία Λειτουργία (7.30-10.30). Ο Ναός διατίθεται για Ιεροτελεστίες μόνο για τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Μετά τη Θεία Λειτουργία της Κυριακής προσφέρεται καφές και γλυκίσματα. Οι εκκλησιαζόμενοι σε παρέες μένουν συχνά έξω από το Εκκλησάκι μέχρι αργά συζητώντας. Έχει μάλιστα πρόσφατα ξεκινήσει η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, έργο που ανέδειξε το Ναό. Θα ήταν ευχής έργο η προσπάθεια αυτή να ολοκληρωθεί ώστε να λειτουργήσει ως χώρος αναψυχής για όλους μας.

Πηγή: http://www.upatras.gr/el/node/4941

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου